matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
;):
√
x+4
−2
lim
√
x+25
−5
x−>0
1 lip 19:32
;):
!.Obliczyc bez urzycia pochodnych
1 lip 19:33
Grześ:
i bez użycia słownika
okeej, już się robi
1 lip 20:15
Grześ:
należy rozszerzyć to wyrażenie:
√
x+4
−2
(
√
x+4
+2)(
√
x+25
+5)
*
=
√
x+25
−5
(
√
x+4
+2)(
√
x+25
+5)
(x+4−4)(
√
x+25
+5)
=
(x+25−25)(
√
x+4
+2)
x(
√
x+25
+5)
√
x+25
+5
=
=
, wszedzie limesy
x(
√
x+4
+2)
√
x+4
+2
czyli ostatecznie:
√
x+25
+5
√
0+25
+5
10
5
lim x→0
=
=
=
√
x+4
+2
√
0+4
+2
4
2
1 lip 20:19