| π | ||
wartości/ach | + kπ | |
| 6 |
| π | π | |||
2x+ | = | + kπ | ||
| 2 | 6 |
| π | π | |||
2x = − | + | + kπ / :2 | ||
| 2 | 6 |
| π | π | π | ||||
x = − | + | + k | ||||
| 4 | 12 | 2 |
| 3π | π | π | ||||
x = − | + | + k | ||||
| 12 | 12 | 2 |
| 2π | π | |||
x = − | + k | |||
| 12 | 2 |
| π | π | |||
x = − | + k | |||
| 6 | 2 |
| 1 | ||
cosx= | ||
| 2 |
| 1 | ||
Rysujemy wykres funkcji y = cosx i y = | ||
| 2 |
| 1 | ||
Na podstawie wykresów znajdujemy dla jakich wartości x wykres y = | przecina wykres y = | |
| 2 |
| π | ||
x1 = | + 2kπ | |
| 3 |
| π | ||
x2 = − | + 2kπ | |
| 3 |