Z miasta A wyrusza auto itp zadania
ssang: Witam,
chciałem dodać zadanie, ktore tu juz było, ale zabrakło w nim wytłumaczenia logiki rozwiazania:
"Bart: Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 300 km wyjechały na przeciw siebie 2
samochody. Pierwszy z nich dotarł do miasta B po 3h od momentu, kiedy się minęły,natomiast
drugi dotarł do miasta A po 1h 20min od czasu minięcia. Jakie były średnie prędkości
samochodów ?
16 sty 19:01
Mateusz: mamy tu do czynienia z ruchem jednostajnym prostoliniowym oznaczmy s jako odcinek
drogi do punktu spotkania wtedy:
1) s/VA = (300−s) / VB <−−−−−−−−− wiemy ze sie spotkaly − a wiec dla obu czas musi byc
taki sam czyli h = (km/(km/h)) z lewej rowna sie temu z prawej (pamietamy ze s jest w km , a
predkosc to km/h)
2) VA= (300−s)/3 < − podobne podejscie, ale teraz definiujemy predkosc stałą w całym odcinku,
a wiec i po spotkaniu − przez kolejne 3 godziny jechal pozostala trase ta sama predkoscią
(wiemy ze zostalo 300−s w km i czas 3 h − tak wyglada wiec skladowa predkosci
3) VB = s/(4/3) < to samo
układ równan rozwiązać chyba potrafimy tu np metodą podstawiania w kazdym razie podam odpowiedz
vA = 60km/h s = 120 vB = 90km/h
tu jest ukl. rownan 3 zmiennych − przed podstawianie, nastepnie bedzie rownanie kwadratowego z,
ktorego liczymy s−droge i jeden z wynikow bedzie ujemny − odrzucamy, a wiec wyjdzie 120km ,
reszta juz proste podstawienie.
1 lip 16:19