funkcje
xuser: Dostałem zadanie do rozwiązania
1. Wyznaczyć dziedzinę funkcji: f(x)=√log1/2(2−x)
2. Obliczyć f(1)+f(2)
3. Naszkicować wykres funkcji f, jeśli f(x) = cosx gdy x≤0 oraz arctgx gdy x>0
4. Obliczyć f(150 stopni) f(1)
o ile wiem jak zrobić punkt 2(pod x podstawiam odpowiednio 1 i 2 i obliczam) i 3(szkicuje
wykres dla zadanych przedziałów) to nie wiem jak zrobić pkt 1 i 4
Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązanu
1 lip 13:38
ziomek:
Ogólnie dla logarytmu logab warunki to: a>0 i a≠1
dodatkowo wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi być nieujemne (≥0).
Reasumując:
2−x >0 i 2−x ≠1 czyli x<2 i x≠1
oraz
log1/2(2−x)≥0 czyli
log1/2(2−x)≥log1/21
podstawa jest mniejsza od zera, więc odwracamy znak nierówności
2−x≤1
i otrzymamy
x≥1
Trzeba narysować przedziały i wybrać część wspólną x∊(1,2)
1 lip 14:49
ziomek:
porawka
nie a>0 i a≠1 tylko
b>0
Reasumując:
2−x >0 czyli x<2
oraz
log1/2(2−x)≥0 czyli log1/2(2−x)≥log1/21
podstawa jest mniejsza od zera,
więc odwracamy znak nierówności
2−x≤1
i otrzymamy x≥1
Trzeba narysować przedziały i wybrać część wspólną x∊<1,2)
1 lip 15:18
;) ZKS ;):
Według mnie jest D = (−∞,1> bo
2 − x ≥ 1 ⋀ 2 − x > 0
x ≤ 1 ⋀ x < 2
1 lip 16:16
;) ZKS ;):
| | 1 | |
A przepraszam nie spojrzałem że jest |
| czyli wszystko się zgadza przepraszam za |
| | 2 | |
zamieszanie
1 lip 16:19
ziomek: Ogólnie warunki dla logarytmu
logab
• dla podstawy: a>0 i a≠1
• dla liczby logarytmowanej: b>0
Dodatkowo wyrażenie pod pierwiastkiem kwadratowym musi być nieujemne (≥0).
Podstawa a=1/2, więc spełnia oba warunki. Liczba logarytmowana to: 2−x.
Reasumując:
2−x >0 więc x<2 oraz
log1/2(2−x)≥0
Korzystamy ze wzoru: loga1=0 i wstawiamy po prawej stronie zamiast zera log1/21
log1/2(2−x)≥log1/21
Logarytmy mają takie same podstawy dlatego możemy porównać liczby logarytmowane po obu stronach
nierówności.
Ponieważ podstawa logarytmu (wynosi ½) jest mniejsza od jednego musimy odwrócić znak
nierówności
2−x ≤ 1
i otrzymujemy
x≥1
Rysować przedziały i wybieramy część wspólną.
Wg mnie będzie to przedział x∊<1,2)
1 lip 17:19
xuser: Dziękuje za pomoc w punkcie 1
a może ma ktoś pomysł jak obliczyć f(150 stopni) z punktu 4?
1 lip 21:28
ziomek:
chyba tak:
zamienić stopnie na radiany
z treści zadania wynika, że dla x > 0 f(x) = arctgx
czyli
| | 5 | | 5 | |
f( |
| π) = arctg( |
| π) ≈ 1,2 |
| | 6 | | 6 | |
2 lip 11:24