proszę o odp
facio: xlogx=100x
log(xlogx)=log100x
logx * logx= log100x
...
Dokładnie chodzi mi o 3 wers, jak to jest z tym przejściem z wersu drugiego na 3.
I co to za myk żeby na początkach wstawić log.
1 lip 00:20
Jack:
1) dziedziną jest x>0
2) drugi wiersz to logarytmowanie obu stron. Można to zrobić ponieważ obie strony są dodatnie i
mamy równość.
3)przejście z 2. na 3. wiersz odbywa się zgodnie ze wzorem: loga bc=c*loga b (potęga
argumentu spada przed logarytm).
1 lip 00:50
Jack:
1)* dodatkowo opórcz x>0 mamy, że x≠1 (podstawa funkcji wykładniczej)
1 lip 00:52