matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie (logarytmy)
facio:
log(x+1)
= 1
log(2x−1)
30 cze 22:17
Anna:
log(x+1) = log(2x−1) x+1 = 2x−1 x=2 Zał. x+1>0 ⇒ x.−1
1
2x−1>0 ⇒ x>
2
log(2x−1)≠0 ⇒ log(2x−1≠log1 ⇒ 2x−1≠1 ⇒ x≠1
1
D=(
,1) U (1,
∞
)
2
30 cze 22:24
;) ZKS ;):
1
x + 1 > 0 ⋀ 2x − 1 > 0 ⇒ D = (
,
∞
)
2
log (x + 1) = log (2x − 1) x + 1 = 2x − 1 x = 2 ∊ D
30 cze 22:26