Sprawdzenie rozwiązań - pochodne, monotoniczność, przybliżenie ...
Tobi: Witam, mógł by ktoś rzucić okiem na poniższe zadania z rozwiązaniami i naprowadzić mnie na
właściwą drogę ?

Zad.1.
Korzystając z różniczki funkcji oblicz przybliżona wartość wyrażenia :
http://imageshack.us/f/37/dsc00372fa.jpg/
Zad.2.
Oblicz pochodne funkcji (przed chwilą zorientowałem się że powinienem zastosować logarytmy, ale
czy tak jak zrobiłem będzie całkowicie źle ?) :
a) f(x) = x
tgx
http://imageshack.us/photo/my-images/197/dsc00373ej.jpg/
Zad.3.
Znajdź przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji:
f(x) = (x−1)
5e
−x
Tutaj nie miałem zbytnio pomysłu jak to zrobić, więc wpisałem coś takiego, aby było
http://imageshack.us/photo/my-images/30/dsc00374rf.jpg/
Zad.4.
Oblicz granicę:
Nigdy nie potrafiłem rozwiązywać granic, więc poleciałem po najmniejszej linii oporu wstawiając
| | 1 | |
odrazu w miejsce x −> 0, w wyniku czego otrzymałem |
| = 0 |
| | 0 | |
Z góry dziękuję za pomoc
30 cze 18:55
Grześ: W Zad. 1. zrób tak z wyrażenie, bo masz tam bardzo rozwiniete,:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| i masz bardziej uproszczone  |
| 3√274 | | 34 | | 81 | |
30 cze 21:12
Grześ: Zad. 2
Pierwszy przykład jest kompletnie źle rozwiązany, bo trzeba tak zrobić z wyrażeniem:
a) f(x)= x
tgx=e
ln(xtgx)=e
tgx*lnx i teraz liczymy pochodną:
f'(x)=(e
tgx*lnx)'=e
tgx*lnx*(tgx*lnx)'. dalej sobie poradzisz
b) nie widzę błedu
30 cze 21:15
Grześ: Zad. 3.
Dziedziną jest x∊R, nie wiem czemu 1 wyrzuciłeś

I pochodną tylko przepisze:
f'(x)=5(x−1)
4*e
−x−(x−1)
5*e
−x=(x−1)
4*e
−x(5(x−1)−1)
teraz liczymy:
f'(x)=0
(x−1)
4*e
−x(5(x−1)−1)=0
(x−1)
4=0 lub 5(x−1)−1=0
| | 1 | |
x=1 lub 5(x−1)=1 ⇔ x=1 |
| |
| | 5 | |
I dalej sobie poradzisz

tylko sprawdzisz, w których przedziałach pochodna dodatnia ujemna...
zrobić tabelkę i ustalić ekstrema i przedziały monotoniczności
30 cze 21:20
Grześ: Zad. 4
| | 0 | |
Po pierwsze nawet źle podstawiłeś, bo jak podstawisz x=0 to otrzymujesz |
| , czyli |
| | 0 | |
wyrażenie nieoznaczone.
Robimy to w inny sposób:
| | 1−cos22x | | sin22x | | 1 | | sin22x | |
lim (x→0) |
| = lim (x→0) |
| = |
| lim (x→0) |
| = |
| | 8x2 | | 8x2 | | 2 | | 4x2 | |
| | 1 | | sin2x | | 1 | |
= |
| lim (x→0) ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2x | | 2 | |
Skorzystałem ze wzoru:
30 cze 21:24
Tobi: Witam, Grzesiu mógł byś mi wytłumaczyć kilka rzeczy w tych rozwiązaniach ?
Zad.3.
W jaki sposób rozpisałeś pochodną f(x) = 5(x−1)
4*e
−x−(x−1)
5*e
−x do tej postaci −>
f(x) = (x−1)
4*e
−x(5(x−1)−1) ?
Zad.4.
| | sin22x | | 1 | |
Nie rozumiem już od tego miejsca lim |
| = |
| ? |
| | 8x2 | | 2 | |
| | 1 | |
sin22x wzięliśmy z jedynki trygonometrycznej, a dlaczego to się równa |
| ? Mógł bym |
| | 2 | |
| | (sin2x)2 | | sin2x | | sin2x | |
sobie to tłumaczyć tym że lim |
| = |
| = |
| = 2 * |
| | 8x2 | | 8x | | 2x*4 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| = |
| ale dlaczego w dalszych obliczeniach zmienia się mianownik ? |
| | 4 | | 2 | |
Dzięki za pomoc
4 lip 19:48