1. Rozłóż wielomian na czynniki, 2. wyznacz wspolczynniki
Moon: 1. W(x)=x4−16
2.Wyznacz współczynniki a, b tak, aby wielomiany
W(x)=(x−2)(x+1)(x+2)+x
oraz P(x)=(a+b)x3+x2+(a−b)x−4 były równe
3. Jaką postać przyjmuje po skróceniu wyrażenie wymierne W(x)=2x3+2x2−x−12x3+2x2+x+1
30 cze 14:56
Moon: poprawka z matmy, zaczynam robic zadania, ale tych zadan kompletnie nie lapie.. to 2 klasa LO
30 cze 14:57
rumpek:
Zad 1
W(x) = x4 − 16
W(x) = (x2 − 4)(x2 + 4) = (x − 2)(x + 2)(x2 + 4)
30 cze 15:01
konrad509: 1.
Zastosuj wzór a2−b2=(a+b)(a−b)
2.
Wymnóż najpierw wszystko w W(x) a potem przyrównaj współczynniki w obu wielomianach przy
odpowiednich potęgach.
3.
(2x3+2x2−x−1)/(2x3+2x2+x+1)=
(2x2(x+1)−1(x+1))/(2x2(x+1)+1(x+1))=
((2x2−1)(x+1))/((2x2+1)(x+1))=
(2x2−1)/(2x2+1)
30 cze 15:02
rumpek:
Zad. 2
W(x) = (x−2)(x + 1)(x + 2) + x = (x − 2)(x + 2)(x + 1) + x = (x
2 − 4)(x + 1) + x =
= x
3 + x
2 − 4x − 4 + x = x
3 + x
2 − 3x − 4
P(x) = (a + b)x
3 + x
2 + (a − b)x − 4
Rozwiązujesz zatem układ równań:
Tak będzie o ile nie pomyliłem się na mnożeniu w Wielomianie: W(x)
30 cze 15:04
Moon: a w tym trzecim nie wyjdzie przypadkiem W(x)= − x−1/x+1?
Przeciez tam do polowy jest takie same, wiec nie rozumiem, dlaczego tak..
30 cze 15:06
rumpek:
Zad. 3
| | 2x3 + 2x2 − x − 1 | |
W(x) = |
| |
| | 2x3 + 2x2 + x + 1 | |
Najpierw licznik:
2x
3 + 2x
2 − x − 1 = 2x
2(x + 1) − (x + 1) = (2x
2 − 1)(x + 1)
Można jeszcze do: (
√2x − 1)(
√2x + 1)(x + 1)
Teraz mianownik:
2x
3 + 2x
2 + x + 1 = 2x
2(x + 1) + 1(x + 1) = (2x
2 + 1)(x + 1)
| | (2x2 − 1)(x + 1) | | (2x2 − 1) | |
W(x) = |
| = |
| |
| | (2x2 + 1)(x + 1) | | (2x2 + 1) | |
A to, że jesteś druga klasa to faktycznie masz się czym cieszyć

Też idę do 3 LO
30 cze 15:10
Moon: Bardzo sie ciesze ^^ Juz sie boje, tego co bedzie w 3klasie z matmy..
30 cze 15:12
rumpek:
Stereometria <3
30 cze 15:14
Moon: Już strasznie brzmi! Dobra, przerobilam juz jakies 2o zadan z kartek co dostałam, czyli jeszcze
kolejne 2o. suuuuper! xd
30 cze 15:15
rumpek: Same wielomiany?
30 cze 15:16
Moon: Nie. Narazie ograniam wielomiany, po kolei z podrecznika jade. Mam jeszcze z 10 zadan roznych
równan, ciągi. jakies o prostych, okregach itp (japierdole..) i 13 zadan z teorii.
30 cze 15:18
rumpek: Wrzuć tę kartkę jak mozesz (skana) porobiłbym sobie to
30 cze 15:20
Moon: Tylko z kazdym zadaniem coraz bardziej jestem blada, bo niektorych rzeczy za nic nie moge
znalezc w podreczniku, a to sa podobno proste rzeczy ^^
30 cze 15:20
Moon: No to czekaj chwile, zrobie zdjecia, bo nie wiem gdzie jest skaner.
30 cze 15:21
Moon: chcesz na miala, czy jak? Bo nie wiem, jak tu sie wrzuca to
30 cze 15:31
rumpek: upload −> na jakiś serwer i wrzucasz tu linka
30 cze 15:32
Moon: Luz, wrzucam. Żeby samemu z własnej woli chciec robic zadania z matmy, aa o;
Podziwiam.Ja to lekcje nawet przesypiałam,ale teraz mam za to lipe.
30 cze 15:37
30 cze 15:41
rumpek: Forbidden

masz inny link?
30 cze 15:43
30 cze 15:45
Moon: No co jest z tym cholerstwem −..−
30 cze 15:47
30 cze 15:48
30 cze 15:55
Moon: i tak troche to potrwa, bo mam komputer padlo, ze wzgledu na to, ze nowy sie popsul
30 cze 15:56
rumpek:
Zad 1.
x
2 − 2x + 1 ≤0
Δ = 4 − 4 = 0
(x − 1)
2 ≤ 0
x∊{1}
30 cze 15:58
rumpek:
Zad 2.
x(x2 − 9)(x2 − 5) = 0
x(x − 3)(x + 3)(x − √5)(x + √5) = 0
5 rozwiązań
30 cze 16:00
rumpek:
Zad 3.
a) (x + 5)(x − 6)(x + 6) = 0
Rozwiązanie równania to: x∊{−6,−5,6}
b) (x − 5)(x2 + 36) = 0
Rozwiązanie równania to: x∊{5}
c) 6x2(x − 5) = 0
Rozwiązanie równania to: x∊{0,5} (przy czym 0 jest pierwiastkiem podwójnym)
d) (x − 5)(x + 6)2 = 0
Rozwiązanie równania to: x∊{−6,5}
30 cze 16:02
Moon: no dobra, ale możesz mi np pokazac jak zrobic to rownanie?

chociazby to a, krok po kroku x;
30 cze 16:03
rumpek:
Zad 4.
| x2 − 25 | |
| = 0 |
| (x + 5)(x − 3) | |
D = R − {−5,3}
| x2 − 25 | |
| = 0 /* (x + 5)(x − 3) |
| (x + 5)(x − 3) | |
x
2 − 25 = 0
(x − 5)(x + 5) = 0
x
0 = 5 ∊ D
x
0 = −5∉ D
Czyli rozwiązanie to: x∊{5}
30 cze 16:04
rumpek:
Zad 5.
D = R − {5}
1
o sposób:
| 4x | | 2(x − 5) | |
| = |
| |
| x − 5 | | x − 5 | |
| 4x | | (2x − 10) | |
| − |
| = 0 |
| x − 5 | | x − 5 | |
| 4x − 2x + 10 | |
| = 0 /* (x − 5) |
| x − 5 | |
2x + 10 = 0
2x = − 10 / : 2
x = −5 ∊ D
2
o sposób:
4x = 2(x − 5)
4x = 2x − 10
2x = −10
x = −5
30 cze 16:07
rumpek:
Zad 6.
x3 = x2
x3 − x2 = 0
x2(x − 1) = 0
Rozwiązanie równania to: x∊{0,1}
30 cze 16:08
rumpek:
Zad 7.
x3 + 8 = 0
Korzystam ze wzoru:
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2)
więc:
x3 + 8 = (x + 2)(x2 − 2x + 4)
Jedyny pierwiastek równania to: x = − 2 bo to drugie to "niepełny kwadrat różnicy"
30 cze 16:11
rumpek:
Zad 8.
D = R (rzeczywiste) bo to widać, że w mianowniku nie ma żadnej liczby która dałaby zero: np.:
(−4)
4 + 16 = 16 + 16 = 32
30 cze 16:12
rumpek:
Odnośnie twojego pytania do zadania 3:
a) (x + 5)(x − 6)(x + 6) = 0
Przecież co tu rozwiązywać nie ma ani żadnego plusa, ni minusa przed nawiasami. Jest samo
mnożenie więc widać że skoro jest między nawiasami samo mnożenie to to w środku nawiasów to
jest rozwiązanie równania możesz sobie przykładowo:
(x + 5)(x − 6)(x + 6) = 0
x + 5 = 0 ⇒ x = −5
x − 6 = 0 ⇒ x = 6
x +6 = 0 ⇒ x = −6
30 cze 16:14
rumpek:
Dobra spadam, będę potem jakbyś miał jakieś pytania.
30 cze 16:15
Moon: Dobra kminie. chcesz dalsze zadania? xd
30 cze 16:16
Moon: okej (: Dzieki bardzo, moze potem sie jeszcze skonsultuje z Toba, hah, trzymaj sie (:
30 cze 16:17
rumpek: Tak, i tak są za proste
30 cze 16:17
30 cze 16:23
30 cze 16:24
30 cze 16:28
Moon: I nie jakbys "miał" tylko miała
30 cze 16:59