Uklad równań z parametrem
Ania: Dany jest układ równań:
x + ky=k + 2
kx + y = k
Czy istnieją takie wartości parametru k , dla których rozwiązanie układu równań spelnia
równanie x2 + y2 =3?
30 cze 14:30
rumpek:
Najłatwiej wyznacznikami, liczysz wpierw wyznacznik główny (W), następnie wyznacznik W
x i W
y
jak będziesz miała już x i y to podstawiasz pod to
30 cze 14:33
Ania: ok, dzięki
30 cze 14:39
Ania: W=1−k
2
W
x=−k
2+k+2
W
y=−k
2−k
podstawiam za x i y czy macie pomysł jak to obliczyć, bo robi się równanie na k
4 i trochę
trudniej jest
4 lip 23:25
rumpek: 
zaraz będzie łatwo
4 lip 23:29
rumpek:
| | Wx | | −(k2 − k − 2) | | k2 − k − 2 | |
x = |
| = |
| = |
| = (*) |
| | W | | −(k2 − 1) | | k2 − 1 | |
Δ = 1 + 8 = 9 ⇒
√Δ = 3
| | (k − 2)(k+1) | | k − 2 | |
(*) = |
| = |
| |
| | (k − 1)(k + 1) | | k − 1 | |
| | Wy | | −k(k − 1) | | k | |
y = |
| = |
| = |
| |
| | W | | −(k − 1)(k + 1) | | k + 1 | |
Tyle mi wyszło i dobrze, bo ty już skróciłaś minusy, ale nie zastosowałaś wzorów skróconego
mnożenia

Dalej już chyba łatwo
4 lip 23:33
Ania: O jak łatwo, że ja na to nie wpadłam

dzięki
4 lip 23:35