Wartość bezwzględna
Ania: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie Ix−mI + Ix−7I=3 ma nieskończenie wiele
rozwiązań.
30 cze 14:28
rumpek:
Przypadkami

1 − opuszczasz pierwsze bez zmiany znaku, a w drugim zmieniasz znak
2 − opuszczasz pierwsze ze zmianą znaku, a drugie zostawiasz tak jak jest
30 cze 14:31
Ania: czyli x ma się skrócić, a potem wyznaczyć m, żeby L=P?
30 cze 14:40
rumpek:
1o
|x − m| + |x − 7| = 3
no i w tym masz:
x − m ≥ 0 ⇒ x≥m
x − 7 ≤ 0 ⇒ x≤7
narysuj sobie to na wykresie a otrzymasz: x∊<m,7>
No jak opuściliśmy to mamy:
x − m − x + 7 = 3
−m = − 4 / * (−1)
m = 4 podstawiając pod x∊<m,7> mamy 4≤7 a to jest oczywiście prawdziwe
Drugą część zrobisz sama?
30 cze 14:44