matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie 5
Amaz:
a
n+1
√
n
3
n
|
| = | U{(x−4)
n+1)
{
√
n+1
3
n+1
}
| =
a
n
(x−4)
n
√
n
(x−4)
x−4
= |
| → |
| < 1
3
√
n+1
3
x−4 < 3 i x−4 > −3 x∊(1,7) − przedział zbieżności
30 cze 10:42