matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie dla kolegi
Amaz:
2
9lnt
y' −
y =
/* e
−2lnt
t
t
2
9lnt
−1
y'e
−2lnt
−
ye
−2lnt
=
e
−2lnt
, e
−2lnt
=
t
t
t
2
9lnt
(ye
−2lnt
)' =
e
−2lnt
, całkujemy obustronnie
t
−y
lnt dt
= 9∫
, (przez części
t
2
t
3
−y
−18lnt + 9
=
+ C /* −t
2
t
2
4t
2
y = 18lnt − 9 − t
2
C
30 cze 10:30
Amaz:
tam jeszcze na koncu tę czwórkę w mianowniku zgubiłem
30 cze 10:31