matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Problem z podstawiniem bo pochodna z x^2 wychodzi 2x a skąd wziąć -1?
Ania:
2x−1
∫
=
x
2
29 cze 20:00
Vax:
Nie trzeba podstawiać, zauważ, że:
2x−1
2x
1
∫
dx = ∫
dx − ∫
dx = ln(x
2
) − ∫x
−2
dx = 2ln(x) −
x
2
x
2
x
2
x
−1
1
= 2ln(x)+
+C
−1
x
Pozdrawiam.
29 cze 20:09