29 cze 16:20
Vax: Zauważ, że:
x−1 < [x] ≤ x
Dodatkowo w naszym przypadku x jest niecałkowite, więc równość nie może zajść, czyli:
x−1 < [x] < x
czyli
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| − 1 < [ |
| ] < |
| |
| √2 | | √2 | | √2 | |
oraz
| n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| −1 < [ |
| ] < |
| |
| 2+√2 | | 2+√2 | | 2+√2 | |
Po dodaniu stronami otrzymujemy:
| | n+1 | | n+1 | |
n−1 < [ |
| ]+[ |
| ] < n+1 |
| | √2 | | 2+√2 | |
| | n+1 | | n+1 | |
Czyli [ |
| ]+[ |
| ] = n |
| | √2 | | 2+√2 | |
Pozdrawiam.
29 cze 20:35
heya: Pierwsza linijka po "Po dodaniu stronami otrzymujemy:" − skąd n−1 i n+1?
29 cze 21:47
Vax: Sprowadzamy do wspólnego mianownika:
| n+1 | | n+1 | | (n+1)(2+√2)+(n+1)√2 | |
| + |
| = |
| = |
| √2 | | 2+√2 | | 2√2+2 | |
| | 2n+√2n+2+√2+√2n+√2 | | 2n+2√2n+2+2√2 | |
|
| = |
| = |
| | 2√2+2 | | 2√2+2 | |
| | n(2+2√2)+2√2+2 | |
|
| = n+1 |
| | 2√2+2 | |
Czyli
Pozdrawiam.
29 cze 21:56
heya: A, czyli sobie to muszę normalnie policzyć. Myślałem, że to może też z jakiejś zależności
29 cze 22:10
heya: Ale i tak jeszcze nie rozumiem. Skąd wiadomo, że to jest równe n. Przecież pomiędzy n−1 a n+1
może być np. n+0,4535
29 cze 22:13
Vax: Dane wyrażenie musi być oczywiście całkowite, zauważ, że całkowite są n−1 oraz n+1, a skoro
| | n+1 | | n+1 | |
n−1 < [ |
| ]+[ |
| ] < n+1 |
| | √2 | | 2+√2 | |
To jedyną możliwością jest (...) = n, bo jedyną liczbą całkowitą między n−1 a n+1 jest n

Pozdrawiam.
29 cze 22:15
heya: A z czego wynika to, że wyrażenie musi być całkowite?
29 cze 22:22
Vax: Suma 2 liczb całkowitych jest liczbą całkowitą, skoro mamy 2 składniki, na których jest
położona cecha, to to musi być całkowite.. cecha z dowolnej liczby rzeczywistej jest przecież
całkowita co wynika z definicji.
Pozdrawiam.
29 cze 22:24
heya: A, no faktycznie xD Dzięki za pomoc.
29 cze 22:27
heya: A to jeszcze takie pytanie. Skąd pomysł na taki wzór x−1 < [x] ≤ x ? Rozumiem go i wiem, że
jest prawdziwy, ale taki "domyślny" wzór to jest [x]≤x<[x]+1
30 cze 10:58
Vax: Trzeba oszacować nasze [x] od dołu i z góry, więc ,,domyślny" wzór trzeba trochę przekształcić
30 cze 18:58