Równanie różniczkowe 2y + x - xy' = 0 y(1) = -1
Siarona: Rozwiązać równanie:
2y + x − xy' = 0 , y(1) = −1
rozwiązałam to tak:
y' = 2 y x + 1
y x = z
y = xz
dz dx x + z = 2z + 1
x dx = z+1 dz
dx x = dz z+1
∫ dx x = ∫ dz z+1
ln|x| = ln|z+1|
x = z + 1
x = y x + 1
x − 1 = y x
y = x2 − x
a wynik wynosi y = −x
Proszę napiszcie, gdzie robię błąd.
29 cze 15:42
Siarona: y = xz
ln|x| = ln|z+1|
x = z + 1
y = x
2 − 1
Tak tam powinno być.
29 cze 15:51
Siarona: Kurde, wynik końcowy wyszedł mi: y = x2 − x ... znowu pomyliłam
29 cze 15:52
Jack:
zjadasz stałe... (i wg mnie niepotrzebnie robisz podstawienie).
hen hen po rozpoczęciu rozwiązywania powinieneś dostać (dla całki ogólnej r. jednorodnego):
y=Cx
2
Potem poprzez uzmiennienie stałej mamy:
y'=C'x
2+2Cx
| | 2y | |
Podstawiając do (−y'+ |
| =−1, x≠0) dostajemy:
|
| | x | |
−C'x
2+2Cx−2Cx=−1
| | 1 | |
Zatem y=(− |
| +C1)x2=C1x2−x
|
| | x | |
Teraz warunek początkowy: y(1) = −1
−1=C
1−1 ⇒ C
1=0
Zatem ostatecznie: y=−x
29 cze 22:53
Jack:
"(...) powinnaś dostać (...)"
29 cze 22:57
Siarona: Dzięki wielkie! Zrozumiałam.
30 cze 00:09
Jack:

30 cze 01:17
dagmara: tez mam z tym problem z tym że nie rozumiem "y=Cx
2" skąd się to wzięło w odpowiedzi
Jacka.podpowie ktoś?
15 cze 11:35