całkiprosze o pomoc
liza: jak obiczyć taką całkę

∫e
2x−y
29 cze 15:06
Siarona: A czy to nie jest przypadkiem całka podwójna? Jeśli tak, to powinien być podany obszar
całkowania. Podaj obszar całkowania, to może coś wykombinuje.
29 cze 15:56
liza: tak to jest podwójna
0≤x≤1
29 cze 16:07
liza: dokładnie cała wyglada tak: ∫∫e2x−1dxdy obszar 0≤x≤1 ∩ −1≤y≤0
29 cze 16:08
Siarona: pod całką jest e2x−1 czy e2x−y ?
29 cze 16:15
liza: sory ... 2x−y musi byc
29 cze 16:18
liza: dasz rade to rozwiazać
29 cze 16:47
Siarona: ∫ dx ∫ e
2x−y dy = ∫ dx ∫ e
2x * e
−y dy = ∫ e
2x * e
−y * (−1) dx ⇒ podstawiasz za y
0 i −1 ⇒ = ∫ [e
2x * 1 * (−1) − e
2x * e * (−1) ] dx = ∫ [ −e
2x + e
2x − 1 ] dx = [
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| e2x + |
| e2x + 1 ⇒ podstawiasz za x 1 i 0 ⇒ |
| (e3 − e2 − e + 1) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 cze 17:03
liza: DZIEKI WIELKIE
29 cze 17:15