matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź x.
Ania:
1
1
Oblicz x
2
+
wiedząc, że x
3
+
= 110
x
2
x
3
29 cze 14:40
Vax:
Zauważ, że
1
1
1
110 = x
3
+
= (x+
)
3
− 3(x+
)
x
3
x
x
1
Podstawmy t=x+
x
t
3
−3t = 110 t
3
−3t−110 = 0 Skąd łatwo dostajemy t=5 (łatwo się przekonać, że jest to jedyne rzeczywiste rozwiązanie)
1
1
Czyli x+
=5 /
2
⇒ x
2
+
= 23
x
x
2
Pozdrawiam.
29 cze 14:43