PROblem
TOmek:

Znajdź te wartości parametru m, dla których liczba 2 nie należy do zbioru rozwiązań nierówności
x
2+(m
3+3)x−6m
2−18m+44>0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a>0 ramiona skierowane ku górze , więc funkcja powinna wyglądac (patrz. rysnek)
dla mnie powinno być f(2)<0 ,a jak patrze na rozwiązanie to jest ,ze f(2)≤0.
Nie czaje tego. przeciez jak 2 będzie zamknięte. to 2 bedzie rozwiązaniem tej nierówności..
29 cze 13:35
rumpek: Która strona w kiełbasie?
29 cze 13:40
TOmek: 60

już wiem, przeciez Δ musi byc większa od zera..dlatego f(2)=0 może być.
29 cze 13:44
TOmek:

chociaż, przecież moze tez byc sytuacja , gdy
nadal nie wiem dlaczego f(2)≤0
29 cze 13:46
rumpek:
Przecież masz rozwiązanie do tego w kiełbasie, skoro dwójka nie spełnia nierówności f(x) > 0,
to znaczy że spełnia nierówność f(2) ≤ 0 albo w drugą stronę.
"Znajdź te wartości parametru m, dla których liczba 2 nie należy do zbioru rozwiązań
nierówności x2+(m3+3)x−6m2−18m+44≥0" to warunek byłby f(2) < 0
29 cze 13:51
TOmek: aha, czaje

Dzieki
29 cze 13:55
rumpek: Daj już spokój zadaniom z parametrem

bierz się na trygonometrię
29 cze 13:57
rumpek: za* trygonometrię
29 cze 13:57
TOmek: trygonometrie juz zrobiłem, teraz mecze parametr
29 cze 13:58
rumpek:
| | 2k2 − 1 | |
Ustal liczby dla których równanie sin3x = |
| ma rozwiązanie  |
| | k2 + 1 | |
29 cze 14:01
rumpek: Banalne takie

odpowiedzi nie mam bo wymyślone na poczekaniu.
29 cze 14:03
TOmek: i co ja mam to zrobić

trygonometrie mam obcykaną tylko dla prostych równań i rysowaniu
wykresów... mi nie potrzebna wiecej
29 cze 14:06
rumpek:
Nom zrób

banał to napisz chociaż jakbyś to zrobił bo to najważniejsze

A skoro tylko proste równania i rysowanie wykresów to po co robisz takie zadania z parametrami?
Takich na pewno nie będzie na maturze
29 cze 14:08
TOmek: sin3x <−1,1> więc
| | 2k2−1 | |
−1≤ |
| ≤1 rozwiązujemy i gitara, ta? |
| | k2+1 | |
29 cze 14:08
TOmek: proste równania, moze źle to określiłem ,chociaz mi o ten typ zadania, wiesz na pewnie ocb. bo
jest co roku nieustannie
29 cze 14:09
rumpek: tak, a takie coś:
29 cze 14:09
rumpek: Bardzo proste są te zadania co Tobie pisze

fajnie aby takie były na maturce
29 cze 14:13
TOmek: czyli doby pomysl rozwiązania dałem w tym poprzednim
29 cze 14:14
TOmek: nie zauwazyłem "tak"
29 cze 14:15
rumpek: Niom − pisałem banalne
29 cze 14:15
TOmek: kwadrat oznacza ,ze funkcja będzie tylko nad osią "x" i moze takze stykac oś x, 7x nic nam nie
zmienia
29 cze 14:17
rumpek:
29 cze 14:19
TOmek: 0≤bla≤1 tak?
29 cze 14:20
rumpek: Nom, uważaj na to
29 cze 14:21
TOmek: tak sobie pomyślałem <−1,1> czyli 2 jednostki
29 cze 14:22
rumpek: 2 jednostki
29 cze 14:25
TOmek: nie wiem jak to sie nazywa profesjonalnie , amplituda

: )
29 cze 14:28
rumpek: "tak sobie pomyślałem <−1,1> czyli 2 jednostki" − ty to przesuwałeś?
29 cze 14:30
TOmek: nie po prostu sobie tak wyobraziłem, funkcje ,zeby była tylko dodatnia i pomyślałem ,jaki wtedy
będzie zbiór wartosci, niestety 0≤blabla≤2 było błędne, dobra nie chce sie tłumaczyć, róbmy
zadania
29 cze 14:33
rumpek:
sinx ∊ <−1,1>
sin
2x ∊ <0,1>
Więc zbiór <−1,1> podniesiony do kwadratu jaki będzie miał zbiór?
| | 1 | | 1 | |
(−1)2 = 1 (− |
| )2 = |
| ... |
| | 2 | | 4 | |
Więc dlatego <0,1>
29 cze 14:40
TOmek: ok
29 cze 14:45