matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
anett:
∫ ln x
4
/ x
28 cze 22:49
Siarona:
lnx
4
lnx
∫
dx = 4 ∫
dx
x
x
1
Teraz podstawiasz lnx = t, czyli
dx = dt
x
1
= 4 ∫ tdt = 4 *
* t
2
= 2(lnx)
2
2
29 cze 16:10
AS:
W tym zapisie są takie możliwości
(lnx)
4
a) ∫
x
ln(x
4
)
b) ∫
x
c) ∫ln(x
3
) brak dx
29 cze 20:15