zadanie
tn: Wiadomo że
wyznacz wartość wyrażenia
28 cze 17:54
Vax: To na pewno cała treść zadania? Wartość tego wyrażenia nie jest jednoznacznie wyznaczona, np
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | |
dla x= |
| oraz y=− |
| dane wyrażenie wynosi 1, a dla x= |
| oraz y=− |
| |
| | 98 | | 686 | | 14 | | 98 | |
wynosi 2

Pozdrawiam.
28 cze 18:06
Jack:
| | 1 | |
gdyby w mianowniku zamiast "2x3" było "2x2", wówczas wynik byłby równy |
| .  |
| | 9 | |
28 cze 19:04
Vax: No niestety nie, jakby w mianowniku zamiast 2x
3 byłoby 2x
2 to (oczywiście x,y ≠ 0) dzieląc
licznik i mianownik założenia przez y otrzymalibyśmy:
| (x+y)/y | | 2 | | x/y + 1 | | 2 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| (x−2y)/y | | 3 | | x/y − 2 | | 3 | |
| | x | |
Teraz podstawmy t= |
| czyli |
| | y | |
| | xy−y2 | |
Mamy znaleźć wartość wyrażenia |
| dzielimy licznik i mianownik przez y2 |
| | 2x2+2xy+3y2 | |
i mamy:
| x/y − 1 | | t−1 | | −8 | | −8 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2(x/y)2+2x/y+3 | | 2t2+2t+3 | | 2*49−14+3 | | 87 | |
Pozdrawiam.
28 cze 19:18
tn: @Jack, skąd wiedziałeś ← popełniłem tam błąd, przepraszam za zamieszanie, dzięki jednak za
pomoc. w jaki sposób dojść do wyniku? mi wychodzi zawsze 2/21
28 cze 21:09
Vax: Przecież podałem całe rozwiązanie...
28 cze 21:20
tn: tak widziałem, ale chodzi mi bardziej o powiedzenie w jaki sposób do takich zadań podchodzić?
bo ja próbowałem wyznaczyć x na podstawie wartości którą znam a potem potem podstawianiu w tym
większym wyrażeniu
28 cze 21:45
Vax: No to można i tak, wyznaczasz z założenia x=−7y, podstawiasz do danego wyrażenia wszystkie
| | −8 | |
niewiadome Ci się skracają i otrzymujesz |
| |
| | 87 | |
28 cze 21:56
tn: o tak właśnie tak robiłem jutro rozwiążę i sprawdzę czy tak wychodzi i jutro dam znać, w każdym
bądź razie miałem dobry pomysł na to zadanie, dzięki za pomoc
28 cze 23:00
Jack:
tak, racja − swój wynik podałem w oparciu o tę metodę którą
Vax zastosował, ale popełniłem
błąd rachunkowy (a że się ładnie skróciło na koniec pomyślałem że jest dobrze)
29 cze 10:25
tn: tak, mi tak samo wyszło, ale moją metodą − > dzięki za pomoc!
29 cze 13:49