PROblem
TOmek: 2x2+x−m−mx2+2mx−3>0
potrafi ktoś to rozwiązać?
28 cze 14:13
Ania: (2−m)x2 + (2m+1)x −m−3>0
ja policzyłabym deltę:
Δ=(2m+1)2 − 4*(2−m)*(−m−3)
a jaka jest treść zadania?
28 cze 14:19
Vax: Jak nie wiesz co robić licz deltę
28 cze 14:20
TOmek: Treśc zadania to :
Dane są funkcje f(x)=2x
2+x−m i g(x)=mx
2−2mx+3. Dla jakich wartości parametru m wykresy
funkcji f i g przecinają sie w dwóch punktach, których odcięte mają różne znaki?
f(x)=g(x)
x
1*x
2<0
2x
2−mx
2+x+2mx−3−m>0
x
2(2−m)+x(1+2m)−(3+m)>0
Δ=1+4m+4m
2−4*(3+m)*(2−m)
Δ=1+4m+4m
2−4*(6−3m+2m−m
2)
Δ=1+4m+4m
2−24+12m−8m+4m
2=
8m
2+8m−23 hardcore

nie wiem co dalej
28 cze 14:23
TOmek: co zrobić jak wyszła mi taka Δ−ta? mam Liczyć delte delty?


Musi sie jakos dać inaczej, np:
grupowaniem wyrazow ; 0
28 cze 14:25
TOmek: co myslicie?
28 cze 14:31
Ania: Hmm skoro f(x)=g(x) to czy nie powinno być f(x)−g(x)=0 ? bo Ty dodałeś te funkcje i wtedy
policzyć deltę potem Δ>0 taki warunek na to, że mają być dwa pierwiastki i z tego wyjdzie
jakieś m, a później x1 * x2<0 i zastosować wzory Viete'a i też powinno wyjść jakieś m a
później część wspólna
28 cze 14:31
TOmek: przeciez zrobiłem tak:
2x22+x−m=mx2−2mx+3
przeniesiesz na jedna strone i otrzymasz:
2x2−mx2+x+2mx−3−m=0
28 cze 14:39
rumpek: Robimy?
28 cze 14:46
TOmek: yes
28 cze 14:49
ZKS:
f(x) = 2x
2 + x − m g(x) = mx
2 − 2mx + 3
f(x) = g(x)
a ≠ 0
Δ > 0
x
1x
2 < 0
2x
2 + x − m = mx
2 − 2mx + 3
(2 − m)x
2 + (1 + 2m) − m − 3 = 0
Δ = 1 + 4m + 4m
2 + (4m + 12)(2 − m)
4m
2 + 4m + 1 − 4m
2 − 4m + 24 > 0
25 > 0 ⇒ m ∊ R
| −(m + 3) | |
| < 0 m ≠ 2 |
| −(m − 2) | |
(m + 3)(m − 2) < 0 ⇒ m ∊ (−3,2)
28 cze 14:54
rumpek:
f(x) = g(x)
f(x) = 2x
2 + x − m
g(x) = mx
2 − 2mx + 3
2x
2 + x − m = mx
2 − 2mx + 3
Na jedną stronę (z lewej na prawą):
0 = mx
2 − 2x
2 − 2mx − x + 3 − m
(m − 2)x
2 + (−2m − 1)x + (3 − m) = 0
Warunki do tego zadania to:
Δ>0
x
1 * x
2 < 0
Więc, wiec że coś się dzieje

teraz Δ powinna wyjść corect
28 cze 14:55
ZKS:
I oczywiście został przypadek dla m = 0 .
28 cze 14:57
TOmek: dziekuje Pięknie Wam, mistrzowie
28 cze 15:00
TOmek: mam jeszcze jedno pytanko
28 cze 15:06
rumpek: Jakie?
28 cze 15:08
TOmek: spróbuje wam rozjasnic mój problem
np: tutaj ZKS napisał
| −(m+3) | |
| <0 tutuj uwzględniamy dziedzine m≠2 |
| −(m−2) | |
a czasami sie w podobnych zadaniach nie uwzględniamy dziedziny.
Ale znalazłem pewną prawidłowość i musze mieć potwierdzenie jej słuszności. Typy zadań w
| | −(m+3) | |
których juz nie trzeba uwzględnic dziedzine jak wyskoczy nam np: |
| <0 jest |
| | −(m−2) | |
wtedy gdy, przy a
2 występuje np:
(m−2)a
2+4m+blalbla, i dla m=2 spełnia warunki zadania. to Pozniej nie bedziemy musieli
| | −(m+3) | |
uwzględnic dziedzine warunku: |
| <0 |
| | −(m−2) | |
Nie wiem czy mnie zrozumiecie, bo ciezko jest wytlumaczyc moj problem.. Ale jesli ktos
zrozumiał to prosze o potwierdzenie lub skorygowanie.
28 cze 15:16
rumpek: To jest nierówność wymierna

więc musisz uwzględnić dziedzinę z mianownika, także to nie
ma nic wspólnego z (m−2)x
2 [...]
28 cze 15:19
Vax: Jeżeli mamy m−2 w mianowniku, to zawsze trzeba uwzględnić, że m ≠ 2, chyba, że wcześniej
sprawdzimy oddzielnie przypadek gdy m=2, wtedy zakładamy, że m≠2 i możemy spokojnie liczyć,
ale i tak należy cały czas pamiętać o m≠2

Pozdrawiam.
28 cze 15:20
TOmek:
ale, jeśli te m=2 spełnia warunki zadania ,bierzmy ją odpowiedzi, nawet jeśli, bedziemy mieli
28 cze 15:30
Vax: Jeżeli wcześniej sprawdzimy, że m=2 spełnia warunki zadania, to następnie zakładamy, że m≠2,
czyli w tej nierówności nawet jakby m=2 spełniało tezę, to nie uwzględniamy go, ale w końcowej
odpowiedzi bierzemy sumę rozwiązań, czyli włącznie z m=2.
28 cze 15:32
TOmek: czaje : ]
28 cze 15:33
TOmek: Równanie 2x
2+bx+5=0 ma dwa dodatnie pierwiastki. Kwadrat róznicy pierwiastków tego równania
jest równy 6. Znajdź współczynnik b.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x
1−x
2)
2=(x
1+x
2)
2−4x
1x
2
podstawiam i wychodzi mi
b
2=64
b=8 v b=−8
W odpowiedzi jest −8.
Moje pytanie brzmi skąd mam teraz wiedziec czy b powinno byc 8 czy moze −8

?
28 cze 15:46
rumpek: Podstaw oba pod równanie i zobacz

Poza tym dwa dodatnie więc:
Δ>0
x
1 + x
2 > 0
x
1 * x
2 > 0
28 cze 15:50
Vax: Skoro są to dodatnie pierwiastki to x
1+x
2 > 0 oraz x
1*x
2 > 0, 2 warunek będzie zawsze
| | −b | |
spełniony, a z 1 mamy |
| > 0 ⇔ b<0 |
| | 2 | |
Pozdrawiam.
28 cze 15:50
TOmek: że ja no to nie wpadłem ; ) .. dziekuje
28 cze 15:54