Funkcja rosnąca
Ania: Korzystając z definicji funkcji rosnącej, udowodnij, że jeśli funkcje f i g są rosnące w
przedziale (a:b) to funkcja h(x)= f(x) + g(x) też jest rosnąca w tym przedziale.
28 cze 13:38
Ania: x2>x1 f(x2)− f(x1) >0 ale co dalej?
29 cze 14:38
Ania: x1, x2 ∊ (a, b)
4 lip 14:58
Basia:
f, g rosnące ⇒ dla x1<x2 f(x1)<f(x2) i g(x1)<g(x2) ⇒
f(x2)−f(x1)>0 i g(x2)−g(x1)>0
h(x2)−h(x1) = f(x2)+g(x2)−[f(x1)+g(x1)] = [f(x2)−f(x1)]+[g(x2)−g(x1)] > 0
jako suma dwóch wyrażeń dodatnich
4 lip 15:10
Ania: no tak teraz widać, że suma tych funkcji jest rosnąca, a czy nie trzeba uwzględnić jakoś tego,
że w przedziale (a;b)?czy tylko tyle wystarczy?
4 lip 21:22