matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
miki:
x
2
dx
Umiałby ktoś rozwiązać taką całkę: ∫
1−x
2
28 cze 12:53
Vax:
x
2
dx
x
2
dx
x
2
−1+1
dx
∫
= −∫
= −∫
dx = −∫dx − ∫
=
1−x
2
x
2
−1
x
2
−1
x
2
−1
1
2dx
1
1
1
1
−x −
∫
= −x −
∫ (
−
) = −x −
2
x
2
−1
2
x−1
x+1
2
(ln(x−1)−ln(x+1)) =
1
x−1
= −x −
ln(
) + C
2
x+1
Pozdrawiam.
28 cze 13:13
miki:
Wielkie dzięki
28 cze 13:23