zbieznosc calki
analiza 2: zbadaj zbieznosc calki niewlasciwej i nazwij kryterium
∫od 1 do ∞ (2x +1)/(x2 *2x) dx
28 cze 11:26
Jack:
a) do dzieła

,b) całkowe
28 cze 14:17
analiza 2: kompeltnie nie wiem jak zaczac, moze jakas podpowiedz?
28 cze 15:16
analiza 2: oszacowanie x→∞ 2x+1/x2*2x =2x/x2*2x= 1/x2= x(−2)
limx→∞2x+1/x2*2x/1/x2 = 1
dobrze kombinuje?
28 cze 16:29
Jack:
| | 1 | |
moze przez porównawcze z ∫1∞ |
| dx (ta całka jest zbieżna, łatwo to pokazać), wówczas |
| | x2 | |
na mocy k. porównawczego:
| | | | 2x+1 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =1<∞ zatem nasza całka również |
| | | | 2x | |
jest zbieżna
28 cze 17:36
analiza 2: no spoko, tak tez robilem dzieki
28 cze 17:54
Jack:
oo faktycznie, prawdę mówiąc nie wczytywałem się bo cholernie zaplątany tez zapis

Ale racja,
identycznie zrobiłeś. Tym lepiej dla Ciebie
28 cze 18:17