Logarytmy
Ania: Dla niektórych gatunków ssaków zależność między masą ciała c (w kg) i masą
mózgu m (w g) można opisać wzorem log m = 0,75 log c +0,9.
a) oblicz, jaką masę ciała, zgodnie z tym wzorem, powinien mieć ssak, którego
masa mózgu wynosi 1 g.
b) Podaną zależność można też przedstawić w postaci m= A* cB. Znajdź wartość A i B.Wykaż, że
zgodnie z tym wzorem, jeśli stosunek mas ciał dwóch ssaków jest równy 2,
to stosunek mas ich mózgów wynosi około 1,7
28 cze 01:57
Ania: Czy Ktoś może pomóc?
28 cze 12:57
Ania: W podpunkcie a) za m podstawiłabym 1, czyli log 1 =0,75 log c +0,9 ale jak z tego wyliczyć c?
28 cze 14:14
Ania: Czy Ktoś ma jakiś pomysł?
28 cze 17:09