Ciągi-granice ciągów
Ania: Dane są ciągi:
oblicz lim a
n i b
n (n→
∞)
Który z tych ciągów jest zbieżny?
Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu
28 cze 01:46
Ania: Ktoś spotkał takie ciągi?
28 cze 14:32
Jack:
an oczywiście zbieżny, a bn rozbieżny.
28 cze 14:41
Ania: a dlaczego tak?skąd to wiemy?
28 cze 17:07
Jack:
bo w a) masz od pewnego miejsca a
n=1/2
n czyli ciąg geometryczny
| | n+8 | | n+8 | |
w b) masz od pewnego miejsca bn= |
| , lecz limn→∞ |
| =∞, czyli wyrazy |
| | 2 | | 2 | |
nieograniczenie rosną, więc ich sumą jest ∞.
28 cze 17:20
Ania: Czyli ciąg an zbiega się do 0, tak?a dlaczego rozpatrujemy tylko drugą część ciągów?
28 cze 17:50
Ania: A jak policzyć sumę an?
28 cze 22:59
Jack:
1. tak, a
n zbiega do 0.
2. rozpatrujemy drugą część ciągów ponieważ badamy zachowanie dla bardzo dużych n (przy n→∞)
3. wypisz kilka wyrazów z tego a
n począwszy od 10:
12, (
12)
2, (
12)
3...
Powinnas zauważyć ze masz nieskończony szereg (ciąg) geometryczny, a wzór na jego sumę wyraża
29 cze 10:19