Znajdź współrzędne punktu...
Ania: Dane są dwa okręgi : (x+1)2 + (y+3)2 = 25 i (x−2)2 + (y+1)2= 25
a) okręgi te są symetryczne do siebie względem pewnego punktu P.Znajdź współrzędne tego punktu.
b)Znajdź równanie prostej,względem której jeden z okręgów jest symetryczny do
drugiego okręgu.
28 cze 01:01
Jack:
a) wyznacz środki S1 i S2 okręgów, a potem np. wyznacz wektor S1S2 oraz policz
P=S1+1/2S1S2
b) mając środki okręgów znajdź równanie prostej przechodzącej przez te dwa punkty. Potem znajdź
prostą prostopadłą do tamtej prostej przechodzącą przez punkt P (z podpunktu a) ).
28 cze 01:21
Ania: Czy w podpunkcie a) wystarczy znaleźć S1 i S2 i wyznaczyć środek tego odcinka?
28 cze 01:22
Jack:
tak, bo okręgi mają ten sam promień i nie ma mowy o jednokładności.
28 cze 01:23
Ania: Dziękuję bardzo za pomoc
28 cze 01:25
Jack:
bitte schoen!
28 cze 01:35