umie ktoś rozwiązać takie zadanie różniczkowe?
aaa: x (y² +1) − y dx/dy = 0
27 cze 19:14
Jack:
| dx | | y2+1 | |
| = |
| dy (x≠0, y≠0)
|
| x | | y | |
i teraz standardowo − rozdzielenie zmiennych
27 cze 19:48
aaa: no spoko, tylko ze w ogole rozniczek nie czaje, mialem tylko jeden wyklad z tego i nie wiem
nawet co to jest te rodzielenie zmiennych...
27 cze 19:52
Jack:
ok

To Ci rozpiszę − wyszukaj tez na wyszukiwarce na tej stronie zadań z równań
różcznikowych, pewnie coś Ci pomogą.
WIdać, że nie da się uzależnić y od x tzn. y(x), innymi słowy wyznaczyć y, więc spróbujemy
x(y), czyli wyznaczyć x...
x(y)=Ce
y2/2y
27 cze 19:58
aaa: a pomożesz mi jeszcze w takich ? sorry ze tak męczę, ale jutro mam poprawkę i te zadania mają
być i chciałbym wiedzieć jak mniej wiecej je zrobić dy/dx +4y= 2sin3x i y'' + 2y' +10y= x'
+ 3
27 cze 20:22
Jack:
a) dy/dx +4y= 2sin3x − podobnie, możesz tu spróbować rozwiązać, a ja sprawdzę.
b) y'' + 2y' +10y= x + 3 (usuwam apostrof znad "x")
CORJ:
(równanie ch−czne)
r
2+2r+10=0
(r+1)
2+9=0
(r+1−3i)(r+1+3i)=0
y=e
(−1+3i)x ⇒ y
0=e
−x(C
1cos3x+C
2sin3x)
CORN (metoda zgadywania):
y
1=ax+b
y
1'=a
y
1''=0
2a+10ax+10b=x+3
⇒ 10a=1 oraz 2a+10b=3
| | 1 | | | | 14 | |
⇒ a= |
| oraz b= |
| = |
| =0,28
|
| | 10 | | 10 | | 50 | |
Stąd y
1=0,1x+0,28
Ostatecznie:
y=y0+y1=e
−x(C
1cos3x+C
2sin3x)+0,1x+0,28
27 cze 20:33
aaa: dy/dx +4y= 2sin3x
dy/dx = 2sin3x −4y
dy= dx (2 sin3x −4y)
i co dallej?
27 cze 20:52
Jack:
no tak, inaczej sobie to wyobrażałem...
MUsisz w takim razie rozłożyć na CORJ i CORN. Ty zrób pierwszą część, ja zrobię drugą.
27 cze 20:57
aaa: tylko jak to się robi?
27 cze 21:01
Jack:
zapominasz o wyrażeniu z "y", a resztę robisz metodą rozdzielenia zmiennych. Podobnie zrobiłem
pierwszy pierwszy przykład ^^
Wyszukaj ewentualnie na wyszukiwarce ... Spróbuj
27 cze 21:08
aaa: czyli co 2sin3x dx=0 ?
27 cze 21:34
Jack:
Przepraszam, jakiś rozkojarzony byłem − tak jak wyżej, czyli zapominasz o "
x"...
dy/dx+4y=0
CORJ:
dy/dx=−4y
ln|y|=−4x+C
1
y=Ce
−4x (*)
CORN (dla odmiany uzmiennienie stałej):
y'=C'e
−4x−4Ce
−4x
Wracamy do początku (dy/dx +4y= 2sin3x ):
C'e
−4x−4Ce
−4x+4Ce
−4x=2sin3x
C'e
−4x=2sin3x
C'=e
4xsin3x
| | 1 | |
C=∫e4xsin3x → C= |
| e4 x(4 sin3x−3 cos3x)+C2 |
| | 25 | |
(trudna całka... lepiej było strzelać rozwiązanie, ale chciałem pokazać druga metodę)
| | 1 | |
Zatem wracajac do (*) y=[ |
| e4 x(4 sin3x−3 cos3x)+C2 ]e−4x= |
| | 25 | |
| | 1 | |
= |
| (4 sin3x−3 cos3x)+C2e−4x |
| | 25 | |
27 cze 23:09
Jack:
Przy całce powinno być:
| | 1 | |
C'=∫e4xsin3x dx→ C= |
| e4 x(4 sin3x−3 cos3x)+C2 |
| | 25 | |
27 cze 23:14