matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
konrad:
18
(x−2)
2
+
>2x+5
x−2
Jest jakiś szybszy sposób zrobienia tego niż wymnożenie wszystkiego, znalezienie kilka razy pierwiastka i kilka razy zrobienie schematu Horner'a?
27 cze 18:59
Eta:
założenie: x≠ 2 podstawiamy za: x−2= t , t ≠0 => x= t+2
18
t
2
+
> 2(t+2)+5
t
t
3
−2t
2
−9t+18
>0
t
(t−3)(t
2
+t−6)
>0 Δ=25
√
Δ
=5 , t= 2 v t= −3
t
t(t−3)(t+3)(t−2)>0 (x−2)(x−5)(x+1)(x−4)>0 Odp: x€ ( −∞, −1) U (2 , 4 ) U (5,∞)
28 cze 01:17