PROblem
TOmek: Błagam niech ktoś pomoże mi to obliczyć, bo mi nigdy wynik nie wyjdzie

x
1+x
2= −3
I trzeba obliczyć
x
13+x
23=(x
1+x
2)(x
12+x
22−x
1x
2)
// wiemy ,ze x
12+x
22 to (x
1+x
2)
2−2x
1x
2
(x
1+x
2)(x
12+x
22−x
1x
2)=
(x
1+x
2)([ (x
1+x
2)
2−2x
1x
2]−x
1x
2)=
(x1+x2 )( (x1+x2)2−3x1x2) −nie wiem czy to jest dobrze,a nawet jeśli to nie chce mi
27 cze 17:50
rumpek: Podaj całe zadanie to pomyślimy
27 cze 17:52
TOmek: | | m−2 | |
Dla jakich wartości parametru m równanie x2+3x− |
| ma pierwiastki rzeczywiste?−> |
| | m−3 | |
Wyznacz te wartości parametru m , dla której suma sześcianów pierwiastków tego równani
jest rowna −9.
tę pierwszą częsc "na czarno" zrobiłem, lecz ta na czerowno nie chce mi wyjsc
27 cze 17:55
ZKS:
| | m − 2 | |
−3(9 + 3 * |
| ) = −9 |
| | m − 3 | |
m − 2 = −2m − 6
3m = −8
27 cze 18:00
rumpek: Widzę, że już obliczył
27 cze 18:02
ZKS:
m − 2 = −2m + 6
27 cze 18:03
rumpek: | | 8 | | 8 | |
Wynik m = |
| przynajmniej mi tyle wyszło a nie m = − |
| ZKS |
| | 3 | | 3 | |
27 cze 18:05
ZKS:
Wiem poprawiłem wyżej już
27 cze 18:05
TOmek: dzieki pięknie
27 cze 18:06
rumpek:
| | 35 | |
TOmek tobie pewnie wyszła Δ≥0  i wynik m∊(− ∞, |
| >U(3,+ ∞)  |
| | 13 | |
27 cze 18:07
ZKS:
Na zdrowie.
27 cze 18:08
TOmek: oczywiście ,ze robiłem Δ≥0 , ale kurna oczywisice w wyniku są nawiasy otwarte.. juz głupieje
...
27 cze 18:10
rumpek: mam Kiełbasę i są takie jakie podałem odpowiedzi

chociaż moim zdaniem i tak powinno być Δ>0 i pisałem dlaczego
27 cze 18:11
roman: ZKS możesz mi wytłumaczyć początek Twojego rozwiązania [ albo ktoś inny] >?
27 cze 19:05
TOmek:
27 cze 19:06
roman: a te −3 i 9 na samym początku >?
27 cze 19:13
27 cze 19:15
roman: połowy pierwszego wersu ZKS nie rozumiem ale mam nadzieje że później jakoś do tego dojdę [
czasami tak mam że czasami siedzę nad zadaniem nawet godzinę i nic a później wpadnie mi ono
całkiem przypadkowo w ręce i wiem jak je rozwiązać ... nie wiem dlaczego tak się dzieje }
ale dziękuję za zadania [ na pewno je zrobię ] i oczywiście za czas i Twoją cierpliwość
Pozdrawiam
27 cze 19:25