Logarytmy
Święty: Uzasadnij, że liczby a,b,c są równe:
a=log
72 * log7+log50
| | log236 * log336 | | 2(log26 * log36) | |
b= |
| = |
| =
|
| | log236 + log336 | | 2(log26 + log36) | |
| | log26 * log36 | |
= |
| =?
|
| | log26 + log36 | |
| | log34 + log325 | |
c= |
| =
|
| | 4(log22 − log2 * log5 + log25) | |
Z a sobie poradziłem − wyszło mi a=2. Z c też dałem sobie radę.
Jak ugryźć b?
Pozdrawiam
27 cze 15:25
taki Święty jak Ty...: a nie wiem może Ci pomoże taki wzór :
27 cze 16:00
taki Święty jak Ty...: oj b w liczniku a w mianowmiku ...
27 cze 16:03
Święty: Źle. Jak już to:
| | logbb | | 1 | |
logab= |
| = |
|
|
| | logba | | logba | |
Próbowałem z niego korzystać, ale w mi ogromny sajgon wychodzi w tym b i się gubię.
27 cze 16:05
rumpek:
Wzór poprawny.
W tym zadaniu skorzystałbym z :
Pozdrawiam
27 cze 16:20
taki Święty jak Ty...: rumpek a mógłbyś pokazać jak to robisz >?
będę bardzo wdzięczny ...
Pozdrawiam
27 cze 16:25
Święty: Ja też będę wdzięczny
27 cze 16:29
roman: heh
27 cze 16:32
roman: i ja też ...
27 cze 16:32
rumpek: Tak po 17 zrobię, tymczasem lecę coś wszamać
27 cze 16:46
roman: nie ma problemu smacznego
27 cze 16:53
Święty: Widzę, że nie macie co robić i też zadania z Kiełbasy w wakacje trzaskacie
27 cze 17:11
rumpek:
W sumie można zrobić bardzo prosto nie korzystając z
tylko z

Już piszę
27 cze 17:14
rumpek: To z kiełbasy jest

? (która strona?)
27 cze 17:14
roman: kogo >?
27 cze 17:17
Święty: Kielbasa − tom I strona 90 (zad. 458)
27 cze 17:26
rumpek:
Od początku:
| | log236 * log336 | |
b = |
| |
| | log236 + log336 | |
Zmieniamy podstawę dla:
| | log236 * log336 | |
b = |
| = |
| | log236 + log336 | |
| | | |
= |
| = |
| | | log336 | | log336 * log32 | |
| + |
| | | log32 | | log32 | |
| |
| | | |
= |
| = (*) |
| | | log336 + log336 * log32 | |
| | | log32 | |
| |
Teraz korzystam z tego:
A potem w drugiej części wyciągnę przed nawias log
336
| | (log336)2 | | log32 | |
(*) = |
| * |
| = |
| | log32 | | log336 + log336 * log32 | |
| | (log336)2 | | log336 * log336 | |
= |
| = |
| = |
| | log336(1 + log32) | | log336(1 + log32) | |
| | log336 | | log362 | | 2 * log36 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 1 + log32 | | 1 + log32 | | log33 + log32 | |
| | 2 * log36 | |
= |
| = 2 c.n.u |
| | log36 | |
27 cze 17:26
Święty: Dziękuję.
27 cze 17:29
roman: | | d | |
"teraz korzystam z tego " to nie powinno być |
| >? |
| | c | |
27 cze 17:31
rumpek: Tak powinno

literówka xD
27 cze 17:33
roman: a dlaczego w tam wyrażeniu przed podniesieniem do kwadratu jest dwa razy [ w liczniku i
mianowniku tam pod kreską ułamkową >?]
log3 2
może ktoś to wytłumaczyć >?
27 cze 18:55
roman: no bo jeden ten logarytm który jest w mianowniku mianownika to wiem ale ten w ułamku mianownika
to nie wiem skąd ...
27 cze 18:57
roman: up
27 cze 19:14
rumpek: Gdzie? Przepisz to o co ci chodzi
27 cze 19:25
roman: ok juz pisze
27 cze 19:28
0: nie wiem jak to napisać wiec zrobię fotkę i zaznaczę ...
27 cze 19:42
rumpek: roman = 0:
27 cze 19:43
27 cze 19:48
roman: i co wiesz już o co chodzi >?
27 cze 19:49
roman: hmmm >?
27 cze 19:54
rumpek: Wiem wiem
27 cze 19:55
roman: ale ja nie wiem heheh
27 cze 19:56
rumpek: tam w mianowniku jest:
No i teraz sprowadzam tylko do wspólnego mianownika

i mam dlatego:
(możesz też to skrócić i otrzymasz log
336 czyli formę wyjściową

)no i mam:
| log336 | | log336 * log32 | | log336 + log336 * log32 | |
| + |
| = |
| |
| log32 | | log32 | | log32 | |
27 cze 19:58
rumpek: Dobra spadam na rower

bede po 22
27 cze 20:00
roman: czyli pomnożyłeś licznik przez mianownik żeby sprowadzić do wspólnego mianownika >?
27 cze 20:01
roman: no ok ja też sprawdzę co mi odpiszesz
27 cze 20:02
rumpek:
Inaczej: rozszerzyłem o mianownik

log
32
A jak daje log
32 do mianownika to do licznika też ładuje i otrzymuje:
27 cze 22:17
roman: no tak tak..... nie ma jak moja spostrzegawczość + braki z gimnazjum ....

dziękuję
27 cze 22:35
rumpek: P.S. Na tam image co podesłałeś od ZKS który nie brał udziału w tym temacie xD
27 cze 22:36
roman:
27 cze 22:45
Kingaa: a skąd wzieło się w drugiej części w mianowniku :
z: 1+log32
to: log32 + log33 ?
Proszę o pomoc
25 wrz 21:18
Kingaa: a skąd wzieło się w drugiej części w mianowniku :
z: 1+log32
to: log32 + log33 ?
Proszę o pomoc
25 wrz 21:18
Eta:
bo log33=1
25 wrz 21:38