Rozwiaz uklad rownan:
wojtasss: Rozwiaz uklad rownan:
x−y+z=1
2x+3y−z=4
27 cze 01:46
roman: ja bym zrobił tak:
"z" na drugą stronę :
x − y − 1 = −z i to podstawiasz ... mamy:
2x+3y −x−y−1=4 redukcja mamy :
x+2y =5
no i hmmm nie wiem chyba mój pomysł był zły ....
27 cze 08:25
wojtasss: trzeba skorzystać z metody cramera zdaje się

Dobra już nie trzeba − wiem jak to zrobić
27 cze 10:59
rumpek:
Wyznacznikami 3 stopnia

Jak nadal nie wiesz mogę zrobić
27 cze 11:05
AS:
x − y = 1 − z |*3
2*x + 3*y = 4 + z
−−−−−−−−−−−−−
3*x − 3*y = 3 − 3*z stronami dodac
2*x + 3*y = 4 + z
−−−−−−−−−−−−
5*x = 7 − 2*z
y = x − 1 + z
dla dowolnego z
27 cze 11:14