Oblicz objętość bryły obrotowej powstałej przez obrót dookoła osi OX
wykresu funkcji:
| √x | ||
f(x) = | ||
| x √x2 + 3x + 3 |
| 1 | ||
V = π12∫(f(x))2dx = π12∫ | dx | |
| x(x2 + 3x + 3) |
| 1 | 1 | x + 3 | 1 | ||||
= − | ( | − | ) = | ||||
| x(x2 + 3x + 3) | 3 | x2 + 3x + 3 | x |
| 1 | 1 | 2x + 3 | 3 | 1 | ||||||
− | ( | * ( | + | ) − | ) = | |||||
| 3 | 2 | x2 + 3x + 3 | x2 + 3x + 3 | x |
| 1 | 1 | 2x + 3 | 3 | 1 | |||||||||||||||
− | ( | * ( | + | ) − | ) = | ||||||||||||||
| 3 | 2 | x2 + 3x + 3 |
| x |
| 1 | 1 | 2x + 3 | 4 | 1 | |||||||||||||||
− | ( | * ( | + | ) − | ) | ||||||||||||||
| 3 | 2 | x2 + 3x + 3 |
| x |
| f'(x) | ||
Dalej sobie poradzisz ? Pierwszy człon masz od razu wynik [ ∫ | dx = ln|f(x)| ] | |
| f(x) |
| 2x + 3 | 2 | |||
Drugi, podstawienie | = t ⇒ | dx = dt, | ||
| √3 | √3 |
| 1 | ||
a trzeci wiadomo ∫ | dx = ln|x| | |
| x |