matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prosze o pomoc
Kasia:
x
3
Oblicz całkę
: ∫
dx
4
x
2
26 cze 20:52
Godzio:
−x
2
= t −2xdx = dt
1
xdx = −
dt
2
1
1
4
t
−
∫4
t
tdt = −
∫(
)'tdt = [ i dalej przez części ] ...
2
2
ln4
26 cze 20:58
Jack:
W innym poście prosiłaś o wyjaśnienie skąd ta całka. Oto ono:
x
3
∫
dx = ∫x
3
*4
−x
2
dx=...
4
x
2
teraz następuje podstawienie
Godzia
i dalej już chyba jasne...
26 cze 22:33
Kasia:
A jak można to zrobić dalej przez części?
26 cze 23:17