Funkcja różnowartościowa
Sylwia: Wykaż, że poniższe funkcje są różnowartościowe.
a) y= 4x−2
√3
c) y= 3
√x+4
26 cze 20:14
Sylwia: Podbijam. Pomóżcie. Godzio, mózgu
26 cze 20:45
Vax: a) Dowolna niestała funkcja liniowa jest różnowartościowa
| | 2+x | | −3 | |
b) f(x) = |
| ⇒ f'(x) = |
| < 0 dla dowolnych x ∊ D, więc dana funkcja jest |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
ściśle malejąca, czyli jest różnowartościowa.
| | 3 | |
c) f(x)=3√x+4 ⇒ f'(x) = |
| > 0 co jak wyżej implikuje tezę. |
| | 2√x+4 | |
Pozdrawiam.
26 cze 20:47
Godzio:
Vax, Sylwia raczej nie jest na poziomie studiów, tak mi się wydaje
Funkcja jest różnowartościowa gdy dla x1,x2∊D x1 ≠ x2 ⇒ f(x1) ≠ f(x2)
No to lecimy z pierwszym przykładem:
Założenie: x1 ≠ x2 ⇒ x1 − x2 ≠ 0
f(x1) − f(x2) = 4x1 + 2√3 − 4x2 − 2√3 = 4x1 − 4x2 = 4(x1 − x2) ≠ 0 −− funkcja
różnowartościowa
Próbuj resztę sama
26 cze 21:01