masa pierwiastkow XD
Louis: Wykaż , że
√8−2√15 −
√5−2√6 +
√8+2√2−2√5−2√10=1
Please help
26 cze 19:59
Vax: 8−2√15 = (√5−√3)2
5−2√6 = (√3−√2)2
8+2√2−2{5}−2√10 = (√2+1−√5)2
Podstawiając otrzymasz tezę
Pozdrawiam.
26 cze 20:05
Louis: nie za bardzo lapie ten sposob rozwiazania .....moglbym prosic o dokladne wytlumaczenie ?
26 cze 20:12
Vax: A przypadkiem nie powinno być + √5−2√6 a nie − √5−2√6 ? Na razie dane wyrażenie nie
jest równe 1.
26 cze 20:14
Louis: na pewno jest minus
26 cze 20:33
26 cze 20:35
Louis: no kurcze mam tak na kartce wydrukowane
26 cze 20:40