Całki przez podstawienie.
tom: Trzy całki przez podstawienie:
∫x
4√4x2+11dx
Są to zadania z etrapeza, ale jakos nie moge wymyślić podstawienia do nich. Proszę o pomoc.
26 cze 11:26
Godzio:
| | lnx | | 2 | |
∫ |
| dx − ∫ |
| dx = A + B |
| | x | | x | |
| | lnx | | 1 | | t2 | | 1 | |
A = ∫ |
| dx = [ lnx = t, |
| dx = dt ] = ∫tdt = |
| + C = |
| ln2x |
| | x | | x | | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
B = −∫ |
| dx = − 2lnx + C |
| | x | |
| | lnx − 2 | | 1 | |
Odp: ∫ |
| dx = |
| ln2x − 2lnx + C |
| | x | | 2 | |
| | 2x | | 1 | |
∫ |
| dx = [ 2x = t, 2x * ln2dx = dt ⇒ 2xdx = |
| dt] = |
| | √1 − 4x | | ln2 | |
| 1 | | dt | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| = |
| arcsint = |
| arcsin2x |
| ln2 | | √1 − t2 | | ln2 | | ln2 | |
Zaraz pomyślę nad jakimś ciekawszym podstawieniem do pierwszej całki, bo jest takie jedno, ale
dosyć beznadziejne
26 cze 12:09
Godzio:
A przykład na 100% dobrze przepisany ?
26 cze 12:15
tom: Masz racje, źle przepisany

Dlatego nie chciało wychodzić

4 ma być do tego pierwiastka
26 cze 12:21
tom: Teraz to już jest proste

Dobrze ze podpowiedziałeś bo bym na to nie wpadł
26 cze 12:21
tom: Mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest całka z :
26 cze 12:51
Jack:
stała przez całkę i podstawienie t=−2x
26 cze 13:33