układ równań
matma:
Potrzebuje rozwiązanie tego układu równań. Z góry dzięki
26 cze 10:29
AS: Z pierwszego równania mamy 2y*(x − 2) = 0 → x = 2 lub y = 0
Podstawić do drugiego i po strachu.
26 cze 11:36
matma: Jak podstawie do drugiego to otrzymam sprzeczność. Czy ją odrzucam i mam parę rozwiązań x=2 i
y=0 tak?
26 cze 12:36
AS: Dlaczego sprzeczność.
Dla x = 2 drugie równanie ma postać 22 − 4*2 + 2y = 0 −> y = 2
Pierwsze rozwiązanie: (2,2)
Dla y = 0 x2 − 4x = 0 −> x = 0 lub x = 4
Drugie rozwiązanie: (0,0)
Trzecie rozwiązanie: (4,0)
26 cze 12:49