Granica
jarek: lim n→∞ (n+3n−3)2n
prosze obliczyc granice
26 cze 03:11
Magda: lim (
n+6−3n−3)
2n = lim (1+
6n−3)
2n =
n→∞ n→∞
| | 1 | |
lim [ (1+ |
| ) ] nawias okrągły jest do potęgi n−36
|
| | n−36 | |
n→∞ a nawias kwadratowy do potęgi
6n−3*2n
= e do potęgi: (lim
6n−3*2n)= e
12
n→∞
| | 12n | |
lim 6n−3*2n= lim 12nn−3= lim |
| =
|
| | n(1−3n) | |
n→∞ n→∞ n→∞
| | 12 | | 12 | |
lim |
| = |
| = 12
|
| | 1−3n | | 1−0 | |
n→∞
proszę

chyba dobrze

wrazie co napisz jaki masz wynik w odp, bo mogłam się walnąć na
jakiejś głupocie
26 cze 04:41
Magda: wynik mi wyszedł e12
26 cze 04:55
Magda: i korzystam z tego wzoru (1+1n)n=e, a tutaj e jest w nawiasie kwadratowym i do potęgi,
także trzeba było wyliczyc jeszcze granicę tej potęgi..
26 cze 05:09
jarek: db dzięki za pomoc
27 cze 01:50