[c[kilka słów o asymptotach]
Iza: kilka słów o asymptotach
kiedy funkcja ma asymptotę pionową obustronną? kiedy nie? kiedy w ogóle nie ma asymptot
pionowych?
25 cze 18:42
25 cze 18:50
Iza: dziedzina R\[4]
lim = x2/x−4 = 16/0 = nieskończoność
x−4
co dalej? 4 jest asymptotą. może być obustronną albo nie − od czego to zależy?
25 cze 19:04
granica ciagu: jaką asymtote policzyłas?
25 cze 20:08
granica ciagu: liczy sie chyba 3 rodzaje asymptot tak? ukosna pozioma i pionowa
25 cze 20:09
Magda: tak liczymy 3 asymptoty, pozioma liczymy granice w +∞ i −∞,
dla pionowej: "tam gdzie nie ma dziedziny" czyli liczymy granice w 4+ i 4−
a asmptota ukośna według wzoru: y=mx+n, mn∊R, m≠0
dla m liczymy granice w +∞ i −∞ dla f(x)x a dla n granice w +∞ dla [f(x)−m*x]
tak asyptoty liczy sie w badaniu przebiegu zmienności funkcji, jak wyjdzie ci ∞ to znaczy że
nie ma asymptoty
26 cze 04:48
Magda: co do twojego przykładu to musisz policzyć granice w 4+ i 4−, jeśli wyjdzie ci np +∞ w 4+ to
znaczy że nie asyptoty pionowej prawostronnej
26 cze 04:50
Magda: że nie ma*
26 cze 04:50
Iza: dzieki Magda. tylko nie zawsze liczy się pionową w plus i minus nieskonczonosc. kiedy sie nie
liczy? moze zalezy to od wykresu mianownika? prosta/parabola
26 cze 08:24