matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć długość krzywej y=5x+3, x należy [0,1]
wojt01:
Obliczyć długość krzywej y=5x+3, x należy [0,1]
25 cze 18:29
Jolanta:
y=5x+3. x∊[0,1] x=0. y=3. A(0,3) x=1. y=8. B(1,8) Długość odcinka |AB|=
√
(x
B
−x
A
)
2
+(y
B
−y
A
)
2
=
√
1+(8−3)
2
=
√
26
11 mar 21:07