Obliczyć pierwiastek 3 stopnia z -27
wojtasss: 3√−27
25 cze 18:02
rumpek:
−3 ponieważ (−3)3 = − 27
25 cze 18:03
wojtasss: chodzi o to, że muszę obliczyć to przez liczby zespolone i nie wiem jak mam skrócić te − 27 do
tej postaci trygonometrycznej tam ma być −3 + 0i ?
25 cze 18:11
25 cze 20:54
ICSP: dla tametgo wzorku otrzymamy:
3√−27 + 0i
−27 + 0i. Szukamy teraz pierwiastka III stopnia czyli z wzoru który podałem n = 3
|z| = 27
x = π(nigdy nie lubiłem używać x ale skoro tam jest właśnie tak to nie będę przepisywał tego
całego wzoru)
oczywiście n = 3 ale o tym nie muszę wspominać.
| | π | | π | |
z1 = 3√|z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | −π | | −π | |
z2 = 3√|z|(cos |
| + isn |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | −3π | | −3π | |
z3 = 3√|z|(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
25 cze 21:03
ICSP: myślę że dobrze, chociaż liczb zespolonych nigdy nie miałem bo ja dopiero po liceum. Kiedyś
liczyłem taką metodą ale czy ogólnie w swym sensie jest poprawna to nie wiem
z
3 = −3
25 cze 21:04
wojtasss: | π | |
| Ci wyszło z przez tą trójkę którą wrzuciłeś do nawiasu tak ? |
| 3 | |
dzięki z góry
25 cze 21:32
wojtasss: nie mam pojęcia skąd w z2 Ci wyszło z −
jak mógłbyś to wytłumacz mi to
25 cze 21:57
ICSP: | | √3 | |
sin −60o = − sin60o = − |
| |
| | 2 | |
25 cze 22:20
wojtasss: no ale dlaczego tam jest −π/3 ?
25 cze 23:34
ICSP: ponieważ rozpatrujemy dla k = 0,−1,−2,−n dla pierwiastka n−tego stopnia
po cos masz
dl z
1 k będzie przyjmowało wartość 0 a x jak wcześniej napisałem to π
dla z
2 k przyjmuje wartość −1
dla z
3 k przyjmuje wartość −2
25 cze 23:43