matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę funkcji
Marek:
Oblicz granicę lim x→0 (x−sinx)/(x−tgx)
25 cze 17:49
Mei Lin:
Skorzystam z reguły de'l Hospitala (x−sin(x))'=1−cos(x)
cos
2
(x)
1
cos
2
(x)−1
(x−tg(x))'=1−U{1}{cos
2
(x)=
−
=
cos
2
(x)
cos
2
(x)
cos
2
(x)
(x−sin(x))'
1−cos(x)
lim x→0
=limx→0
=
(x−tg(x))'
(cos
2
(x)−1)/cos
2
(x)
1−π/2
−π
2
=
=
}{−3π/4}=
(π/2)
2
−1)/(π/2)
2
2
3
Dobrze to jest?
11 mar 21:49