pytanie
tn: w jaki sposób udowadniać tożsamości, w których niektóre funkcje trygonometryczne mają kąt α,a
niektóre 2α
25 cze 17:26
rumpek: Masz jakąś pod ręką?
25 cze 17:46
ICSP: tak samo jak każde inne.
np. Mamy udowdnić tożsamość
sin2α = (sinα + cosα)2 − 1
z lewej strony postarajmy się dotrzeć do prawej
sin2α = 2sinαcosα = 1 + 2sinαcosα − 1 = sin2α + 2sinαcosα + cos2α − 1 = (sinα + cosα)2 −1 =
P
reguła się nie zmienia. Trzeba znać tylko wzoru
25 cze 21:12
tn: skąd wiesz że sin2α = 2sinαcosα
w ogóle czy sinα jest równe sinαcosα?
26 cze 17:07
rumpek:
sin(α + α) = sinαcosα + cosαsinα = sinαcosα + sinαcosα = 2sinαcosα
Stąd wie
26 cze 17:17
Godzio:
rumpek, a skąd wiesz że: sin(α + β) = sinαcosβ + sinβcosα ?
26 cze 17:22
rumpek: W sensie 2sinαcosα pokazałem jak wyprowadzić, bo pytał

Korzystając z sin(α + β) które
również można wyprowadzić
26 cze 17:26
Vax:
tn zadał dobre pytanie, dużo osób korzysta ze wzoru sin(α+β) = sinαcosβ+sinβcosα nie
wiedząc, skąd on się bierze, przedstawię pewien dowód, korzystając z rysunku wyżej mamy:
⇔
{h = acosα
{h = bcosβ
Zauważmy teraz, że pole trójkąta można policzyć na dwa sposoby, raz dodając P
1 + P
2 oraz P =
| | absin(α+β) | | ahsinα | | bhsinβ | |
|
| , oczywiście P1 = |
| , P2 = |
| porównajmy obie strony: |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| absin(α+β) | | ahsinα+bhsinβ | |
| = |
| /*2 |
| 2 | | 2 | |
absin(α+β) = ahsinα+bhsinβ
Teraz po prawej stronie pod pierwsze ,,h" podstawiamy bcosβ, a w drugiem acosα:
absin(α+β) = absinαcosβ + absinβcosα /:ab
sin(α+β) = sinαcosβ+sinβcosα
cnd

Pozdrawiam.
26 cze 18:03
tn: Vax wielkie dzięki za wyjaśnienie, jak będzie coś niejasne to będę pisał
26 cze 21:44
tn: Vax wielkie dzięki za wyjaśnienie, jak będzie coś niejasne to będę pisał
26 cze 21:44
tn: Vax wielkie dzięki za wyjaśnienie, jak będzie coś niejasne to będę pisał
26 cze 21:49
Jack:
Jakiś komentarz by się przydał, dlaczego wzór działa nie tylko dla kątów ostrych w trójkącie.
26 cze 22:54