PROblem
TOmek: Dla jakich wartości parametru a równanie 2ax
2− (a+ 2)x+ 1 = 0 ma dwa różne pierwiastki,
których suma jest liczbą z przedziału <− 1;1> ?
−−−−−−−−−−−−−−−
Δ=(a−2)
2
w tych przypadkach nie będę mógł pomnozyc przez "2a" gdyż nie wiadomo czy "a" jest ujemne czy
dodatnie tak? I musze to rozpatrywać jaki funkcja wymierną , yes?
25 cze 14:33
TOmek:
i (−a+2)(2a)≤0 D=R\{0}
dobrze mysle?
25 cze 15:12
Jack:
1. gdy wahasz się ze znakiem, możesz pomnożyć przez kwadrat wyrażenia
25 cze 15:18
TOmek: a czy tez moj powyzszy sposob jest dobry?
25 cze 15:20
rumpek:
| | 2 | |
Mi wyszedł wynik końcowy wynik: a∊(−∞,− |
| >U(2,+ ∞)  |
| | 3 | |
25 cze 15:48
TOmek: dobrze

rumpek to mój powyzszy sposob jest takze dobry? Głownie mi chodzi o rozwiązanie tego
25 cze 15:50
rumpek:
Tak tylko tam nie ma lub − "∨" tylko jest i "∧", a tak dobrze
No i teraz jak f.wymierna

tak jak pisałeś
25 cze 15:53
Jack:
sposób dobry z wyjątkiem tego spójnika alternatywy... powinna być koniunkcja.
25 cze 15:54
TOmek: a gdybym napisał słowami "czesc wspolna" było by ok?
25 cze 15:58
rumpek:
1
o
2a(3a + 2) ≥ 0
| | 2 | |
a∊(−∞, − |
| >U(0,+∞) (pamiętamy o dziedzinie) |
| | 3 | |
Zaraz zrobię 2
o
25 cze 15:58
rumpek: Tak
25 cze 15:58
TOmek: rumpek, funkcja wymierna to za trudny sposob lepiej jest robić tak jak zrobiłem to w 2 poscie.
Bo ciągle o tym pytam czy jest to dobry sposob i nie wiem czy te "ok" to dotyczy tego.
25 cze 16:00
TOmek: nie musisz
25 cze 16:00
TOmek: ok mam nastepne pytanie :
http://www.zadania.info/9531902
Takie zadanie było w kiełbasie i na moje jest błąd w rozwiązaniu powinno być uwzględnione ,ze
k≠2
25 cze 16:01
rumpek:
2
o
2a(−a + 2) ≤ 0
−2a(a − 2) ≤ 0
a∊(−
∞;0)U<2,+
∞) (pamiętamy o dziedzinie w wymiernym

)
25 cze 16:02
TOmek: a co myslisz na temat mojego powyzszego postu?
25 cze 16:03
rumpek: Zadanie na zadania.info moim zdaniem dobrze, gdzie widzisz błąd?
Zadania z kiełbasy też mam w domciu no i tam nawet tyle samo wychodzi

także luzik
25 cze 16:06
rumpek: Dobra widzę to co napisałeś: o warunek liniowości ci chodzi.
No to wpierw sprawdza się gdy k wynosi 2, ponieważ cała funkcja jest
(k − 2)x
2 − (k + 1)x − k = 0
no i zawsze musimy sprawdzić jak stoi jakiś k przy x
2, co się dzieje dla 0.
Więc podstawiamy:
(2 − 2)x
2 − (2 + 1)x − 2 = 0
−3x − 2 = 0
−3x = 2 / : (−3)
No i jest UJEMNE więc spełnia warunki zadania, dlatego potem go nie wywalamy.
Następnie sprawdzamy co się dzieje gdy k jest różne od zera, ponieważ nie byłoby wtedy równanie
funkcją kwadratową (dlatego k≠2) i rozpatrujemy wzory Viete'a i Δ
25 cze 16:11
TOmek: własnie tu jest ten problem bo czegoś nie czaje, popatrz jeszcze raz na te zadanie
http://www.zadania.info/9531902
to są
jedne z warunków rozwiązania:
Moim zdaniem k≠2 Ponieważ spójrzmy co się dzieje ,gdy k=2
| | 2+1 | |
|
| <0 ⇒ 0<0 co jest nie prawdą |
| | 2−2 | |
25 cze 16:12
rumpek:
Co się dzieje dla k = 2 sprawdzasz na samym początku

co napisałem, aby wykluczyć albo
zaakceptować warunek liniowości
25 cze 16:13
TOmek: i własnie tego nie moge pojąc co jest u góry, bo przez to ,ze "k" moze sie równac 2 wychodzą
sprzecznosci matematyczne
25 cze 16:14
rumpek:
Jak jest jakaś taka postać:
x
2 − (k + 1)x − k = 0
To nie rozpatrujesz warunku, bo nic przy x
2 nie stoi, więc "śpisz spokojnie". I tylko szukasz
delty i wzory viete'a
Jak masz taką postać:
(k − 1)x
2 − (k − 1)x − k =0
Sprawdzasz NA SAMYM POCZĄTKU CO SIĘ DZIEJE JAK K JEST RÓWNE ZERO więc podstawiasz 1, i
sprawdzasz czy dana liczba spełnia warunki zawarte w poleceniu
25 cze 16:17
TOmek: ok, czaje , next pytanie dotyczy pierwszego postu, czy napisanie
| | a+2 | | a+2 | |
−1≤ |
| cześć wspolna |
| ≤ 1 |
| | 2a | | 2a | |
było by poprawne?
25 cze 16:20
rumpek: Teoretycznie tak

ale bardziej fachowo to "∧" znak
25 cze 16:21
TOmek: mi ten znaku ukazuje sie jako mały kwadracik, (nie wiem jak to u Was wygląda), czy chodzi Ci o
znak
" n " ⇒ptaszek skierowany ku dołowi
25 cze 16:23
25 cze 16:24
rumpek:
A to o czym piszesz "ptaszek ku dołowi" to alternatywa czyli lub czyli: \/
25 cze 16:24
TOmek: włąsnie o tym myślałem ,nie wiem dalczego mi nie wyswietla tego
25 cze 16:25
TOmek: rumpek o jakich studiach marzysz?
25 cze 16:26
rumpek:
Coś z informatyką we Wrocławiu

, a ty?
25 cze 16:26
TOmek: wyzsza szkoła oficerska Wrocław
25 cze 16:27
rumpek: Otworzyłeś ten link co podesłałem? Bo to co napisałem w poście pod linkiem to źle

−
napisałem to co miałeś na myśli, a powinna być koniunkcja czyli /\
25 cze 16:27
rumpek:
25 cze 16:28
TOmek: tak działa, : ]
25 cze 16:28
rumpek: Znaczy ja to muszę znać maturę z polaka przede wszystkim ustną i pisemną, i trochę
boję się o ustną z anglika ale raczej powinno być

, odnośnie tego Wrocławia to pochodzisz z
niego

?
25 cze 16:29
TOmek: urodziłem sie we Wrocku, mam tam całą rodzinkę ale od 4 roku zycia mieszkam w Lesznie
25 cze 16:31
TOmek: ja musze zdać rozszerzoną maturę z Angielskiego i Matematyki. Wystarczy mi 60% z jedej i z
drugiej, ale zawsze matma tak mi sie spodobała ,ze z moim zapałem dam rade wiecej
25 cze 16:33
rumpek: Leszno to mi się kojarzy ze speedwayem przede wszystkim
25 cze 16:33
TOmek: tego "zawsze" ma tam nie być

lece popykac w cs ; ) trzymaj sie!
25 cze 16:34
TOmek: Aktualny mistrz Polski na zuzlu
25 cze 16:34
rumpek: 
kibic ?
25 cze 16:35
rumpek: miłego "pykania" życzę
25 cze 16:35