matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
u
ja:
srednia arytmetyczna danych 2 7 0 0 xjest rowna 3.wyznacz liczbe x
25 cze 12:35
oax:
Niech średnia będzie y, ponieważ nie mogę napisać znaczku x i na górze kreseczka
.
2+7+0+0+x
y=
5
2+7+0+0+x
3=
5
9+x
3=
5
15=9+x 6=x Sprawdźmy:
2+7+0+0+6
y=
5
15
y=
5
y=3.
25 cze 15:27