Całka
Tomek: Muszę obliczyć taką całkę
<całka> sin22x
Proszę o rozwiązanie
25 cze 12:06
Jack:
Podstawienie:
f(x)=sin 2x f'(x)=2cos2x
g'(x)=sin2x g(x)=−
12cosx
...=−
12sin2xcos2x+∫cos
22x dx=−
12sin2xcos2x+∫(1−sin
22x) dx
| | 1 | |
∫sin22xdx=− |
| sin2xcos2x+∫1dx−∫ sin22xdx |
| | 2 | |
| | 1 | | x | |
∫sin22xdx=− |
| sin2x+ |
| |
| | 8 | | 2 | |
25 cze 12:19
Godzio: Jack literówka
| | 1 − cos4x | | x | | sin4x | |
∫sin22xdx = ∫( |
| dx = |
| + |
| + C |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
25 cze 14:20
Jack:
dzięki
25 cze 14:46
Godzio:
Ja za to minusa zjadłem,
| x | | sin4x | |
| − |
| + C |
| 2 | | 8 | |
25 cze 14:59
granica ciagu: można tez na części
25 cze 18:05
granica ciagu: tylko wychodzi "całka pętla"
25 cze 18:05