Znajdź pierwiastki wielomianu zespolonego
Draken: Hej!
Pomógłby mi ktoś, nie daję sobie rady z takim zadaniem:
Znajdź pierwiastki wielomianu zespolonego, wiedząc, że (z−1) jest jednym z jego pierwiastków
z
3−(3+2i)z
2+(2+6i)z=4i
Bede wdzięczny za pomoc
25 cze 07:55
Grześ: Przerzucamy na jedną stronę:
z3−(3+2i)z2+(2+6i)z−4i=0 , wiemy, że z=1 jest pierwiastkiem, wiec grupujemy wyrazy:
z3−z2−(2+2i)z2+(2+2i)z+4iz−4i=0
z2(z−1)−(2+2i)z(z−1)+4i(z−1)=0
(z−1)[z2−(2+2i)z+4i)=0
teraz szukasz pierwiastków w drugim nawiasie jak wyrażenie kwadratowe, czyli:
Δ=[−(2+2i)]2−4*4i=4+8i−4−16i=−8i
√Δ=.....
25 cze 10:43