matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
Asia:
ln(arctgx)dx
1+x
2
24 cze 22:31
Asia:
ln(arctgx)dx
∫
1+x
2
24 cze 22:33
Vax:
ln(arctgx)dx
∫
(*)
1+x
2
t = arctgx ⇒ dx = dt(x
2
+1)
ln(t)*dt(x
2
+1)
(*) = ∫
= ∫ lnt dt = ∫ (t)' lnt dt = tlnt − ∫ t*(lnt)'dt = tlnt − ∫
x
2
+1
dt = tlnt − t + C = t(lnt−1)+C = arctgx(ln(arctgx)−1)+C Pozdrawiam.
24 cze 22:56
Asia:
dziękuje bardzo
24 cze 23:03