matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całeczka
Tomi:
x
∫
dx oznaczona od 3 do 1
√
x+1
24 cze 22:20
Jack:
Spróbuj tak: x+1=t ⇒ x=t−1 dx=dt
24 cze 22:23
Vax:
x
x+1−1
1
Można też tak: ∫
dx = ∫
dx = ∫
√
x+1
dx − ∫
dx
√
x+1
√
x+1
√
x+1
Dalej powinieneś dać radę
Pozdrawiam.
24 cze 22:38